Malih di pancia

L’intellettuale da facebook o Frate Indovino

img

In quel condomino dalle pareti trasparenti che è facebook sta prendendo piede (ve ne sarete accorti) una nuova figura di intellettuale: l’intellettuale da facebook. I pensieri di costui, gli “status”, di norma, sono meno corti di un tweet ma certamente più distesi di un aforisma. Questo nuovo tipo antropologico non è in qualche modo assimilabile alle tante figure istituzionalizzate e perciò credibili quando diffondono, seppur non richiesto, sapere. Infatti, questa nuova figura, non è né un guru, né un accademico, né un giornalista, né un opinionista, né niente di simile. Si potrebbe dire invece che è un esperto in ricorrenze. Per ogni dì che Dio manda sulla terra lui ha a portata di mano una relativa ricorrenza: 8 marzo è la festa della donna, l’11 settembre l’attentato alle Twin Tower e via elencando. Ovviamente non ci dice solo che ricorrenza è ma ha sempre qualche aspetto insolito da rivelarci (la rete e wikipedia ne sono pieni). L’intellettuale da facebook è insomma una specie di Frate Indovino, solo che al posto di dirci che santo è oggi e altri consigli edificanti ci ricorda che anche oggi, nella storia, c’è stato un qualche evento che come minimo merita un minuto di silenzio. A differenza di Frate Indovino che è uno ed uno solo ed ha comunque le sembianze innocue di un calendario, l’intellettuale da facebook è una specie numerosa ed è in continua crescita, difficilmente perciò evitabile. Allo stato attuale, finché uno dei tanti intellettuali da facebook non sarà diventato così autorevole da farsi lui stesso – sulla scia di Frate Indovino – un calendario, tocca sorbirseli tutti.

Annunci

One thought on “L’intellettuale da facebook o Frate Indovino

 1. A proposito di ricorrenze, non era il 3 di novembre ma per il resto potrebbe RICORRERE tutto, in società con la nato naturalmente.

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/lampedusa-fieful-mafiei-imigrantilor-316584.html

  Lampedusa, fieful mafiei imigranţilor

  Naufragiul de pe data de 3 noiembrie din apropiere de Lampedusa a şocat o lume întreagă. 300 din cei 518 imigranţi îngrămădiţi într-o ambarcaţiune ce provenea din Africa s-au înecat în apele din apropierea insulei. O catastrofă dintr-o lungă serie de episoade cu final tragic, în care sunt implicate organizaţii de crimă organizată care atrag africani ce fug de război, foamete, boli şi tortură pentru a-i transforma în sclavi în mult visatul „paradis european”.

  Lampedusa este adesea scena unor astfel de tragedii şi anchetele poliţiei italiene au dezvăluit existenţa unor reţele de crimă organizată care aduce în Italia şi pe continentul european mii de imigranţi din ţări africane care riscă moartea în speranţa unei vieţi mai bune.

  Membrii organizaţiilor mafiote lucrează cu organizaţii criminale din ţări africane pentru organizarea de transporturi de viitori imigranţi ilegali din Africa spre Italia, o călătorie periculoasă, şi apoi să-i ţină prizonieri pentru a extorca mai mulţi bani de la ei şi familiile lor. Cei ce organizează transporturile sunt din ce în ce mai periculoşi, mai scumpi, aşteptarea a devenit periculoasă. Imigranţii sunt la mâna mafioţilor fără scupule şi fără milă.

  La Repubblica citează un caz deosebit de grav, produs în 2011. După ce a plătit un clan egiptean pentru a se îmbarca pentru Sicilia, 22 de egipteni au fost capturaţi când au debarcat în portul Rutta, din apropierea Siracuzei, şi au fost închişi într-o pivniţă timp de opt zile, fără apă sau mâncare. Răpitorii au refuzat să îi elibereze până ce familiile nu le trimiteau mai mulţi bani.

  După ce au fost eliberaţi de poliţie, imigranţii au declarat că reuşiseră să supravieţuiască bând apa de ploaie ce curgea din burlane. Ei au declarat poliţiei că după opt zile pe mare, ambarcaţiunea lor se apropia de pământ şi au fost întâmpinaţi de un mic vaporaş având la bord trei italieni şi un egiptean numit Hammada. Poliţia a precizat că ascultările telefonice făcute în 2011 au permis identificarea unui naş al mafiei siciliene care cerea traficanţilor egipteni „dacă sunteţi descoperiţi, aruncaţi-i (pe imigranţi) pe toţi în mare”.

  Potrivit anchetatorilor, un alt mare grup de „prizonieri” de migranţi din Africa de Nord a fost descoperit în acest an în Campania, regiune dominată de Camorra, alt caz fiind înregistrat în Sicilia. Poliţia italiană a precizat că sistemul de plată al migranţilor în Rutta pentru a reglementa o parte a onorariilor de la debutul călătoriei lor cuprindea clanul egiptean Amro. O sumă suplimentară trebuia plătită prin sistemul Western Union la o casierie din Milano. Experţii arată că era inevitabil ca mafia să nu fie implicată în traficul de fiinţe umane pe coasta de sud a Italiei. La Rutta, unde au fost descoperiţi cei 22 de egipteni, este un loc notoriu şi violent unde imigranţii, mafia şi traficanţii sunt în contact.

  Autorităţile reuşesc să aresteze câte o „călăuză”, dar acesta este adesea doar o verigă de la finalul lanţului reţelei de traficanţi. Dar reţelele de călăuze din care făcea parte o călăuză arestată în Sicilia, sunt foarte bine organizate şi foarte bogate. Un loc pe unul din aceste ambarcaţiuni ale „norocului”, care se scufundă adesea, îi costă pe africani câteva mii de dolari. Suma evocată de migranţii supravieţuitori este de 3.000 de dolari, o sumă considerabilă. Anchetele asociaţiilor pentru drepturile omului au demonstrat că responsabilii acestor ambarcaţiuni sunt în majoritate parte din reţele mafiote transfrontaliere, implicând sudanezi, libieni, tunisieni, dar şi unii traficanţi celebri care cunosc rutele pentru traversarea Saharei cu ţigări, droguri, arme şi migranţi. Desigur, aceste mafii beneficiază adesea de complicitatea autorităţilor locale, plătite pentru a închide ochii. Ele încasează şi un comision şi în general traficul cu clandestini este un business profitabil pe toată zona Africii de Nord.

  De ce, în pofida riscurilor imense şi mai ales a riscului pierderii vieţii, bărbaţi şi femei se înghesuie cu sutele în ambarcaţiuni care îi pot duce spre moarte? De ce se pun la discreţia mafiei care controlează în mod inuman traversările? Grozăviile din ţările lor îi determină să se lanseze pe mare, fără a şti să înoate, în cala unui pescador duhnind a peşte în putrefacţie. Exodul teribil continuă să se desfăşoare spre Lampedusa, Malta sau alte porturi, spre un paradis mult visat, dar în realitate un exod care duce migranţii în braţele mafiilor. La Lampedusa, naufragiile continuă, la fel şi traversările mării, speranţele imigranţilor africani depăşind spaima de moarte.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...